♥♥ Tinggalkan jejak anda..^_^ ♥♥

♥♥ Lukis, lukis dan lukis part 2 ♥♥


Kali ni nak share pasal lukisan yang mel lukis guna photoshop dan kerpoof studio pulak. Mel explore sendiri sebab tu tahu yang basic2 je..( boleh klik kat gambar untuk tumbesaran..^_^ )

source lukisan asal --) pakcik google

Yang ni first time mel lukis guna kerpoof studio. Kerpoof studio ni sebenarnya untuk kanak2 je. So jadi la mel orang yang tak sedar diri tak nak mengaku dah tua..hehe..apa salahnya jadi kanak2 kejap..^_^
Best guna kerpoof sebab banyak tools untuk melukis kat sini..






Ni antara lukisan2 'tadika' mel guna kerpoof..semuanya source lukisan asal mel dapat dari pakcik google yang baik hati tu.. =) kecuali lukisan second last dan last sekali tu mel guna gambar model tak bertauliah disitu..heee ^_____^








Ni pulak mel lukis guna photoshop, ada di edit sikit guna paint.net dan photoscape..bila guna photoshop lebih senang untuk applykan shading kat muka. Tapi ni kelemahan bila terus lukis guna mouse. Line dia tak smooth sangat..nak lukis secara 'digital painting' ni yang paling penting keupayaan kita nak gerakkan mouse tu la..time mula2 memang tangan rasa kaku je..susah nak lukis ikut kesesuaian yang kita inginkan..tapi bila dah lancar gerakkan mouse, kita kena pandai 'bajet' bagaimana nak 'transfer' lukisan sebenar ke 'canvas' photoshop kita tu..kita mungkin dah biasa lukis atas kertas dan ambik masa kejap je..tapi belum tentu kita mampu nak lukis kat photoshop kalau tak latih..macam mel ambik masa lama jugak..tapi sampai sekarang tangan still parkinson bila guna photoshop..adeii  >_<

Tapi satu je..mel tak pandai nak designkan kartun sendiri..semua yang mel lukis mesti kena refer kat mana2 gambar..pernah sekali mel try nak lukis gambar yang mel buat sendiri..bila tunjuk kat mak mel, mak cakap "macam rupa ella penyanyi rock tu la pulak..macam muka mak pon ada jugak.." haaa sudah..mak mel ni suka buat lawak..dia suka buat lawak slumber je..kita ni yang tak tahan nak tergelak degan telatah dia..rindu kat mak..minggu depan tak sabar nak balik jumpa mak..alamak..lari tajuk dah ni...^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...